קטגוריות
כללי

מלט – חומר הפלא של הבניה, כל מה שרציתם לדעת עליו

לא הרבה יודעים, שמלט הוא אבקת צמנט יחד עם מים, או תערובת של חול. מלט, או בשמו הנוסף "צמנט", הוא שילוב של חומרים ומינרלים הנחצבים מן הטבע ועוברים תהליך יצור כימי ייחודי.  המלט הוא רכיב מרכזי בתערובת הבטון. השימוש במלט הוא נפוץ בגלל השימושים הרבים שלו, והנוחות שהוא מאפשר לנו.

המלט נמצא בשימוש לאורך ההיסטוריה, ועבר לא מעט גלגולים לאורך השנים.

מאז ועד היום

השימוש במלט מקל עלינו את הבנייה עוד משחר ההיסטוריה. בתקופת מצרים העתיקה המלט היה מורכב מגבס וחול, שעורבבו יחד לכדי תערובת רכה. השימוש שלו היה כדי למלא את הרווחים בין הלבנים בבנייה, ולשמור עליהן דבוקות זו לזו. בנוסף, נמצאו שרידים ארכיאולוגים שמוכיחים שסוג של מלט סיד היה נפוץ כבר באלף החמישי לפני הספירה.

המלט של ימינו

מאז המלט עבר כמה שינויים, והוא ממשיך להשתדרג ולהשתפר. כיום המלט נדבק במהירות, ובעל חוזק רב. בחלק מהמקומות מוסיפים למלט מעט סיד, כדי שיהיה קל יותר לעבד אותו. יש לקחת בחשבון שהדבר עלול להחליש אותו, ולגרום להיסדקות קלה לאורך זמן. לפי התקן הישראלי, אין להשתמש במלט עם סיד בקרבה לחוף הים, כדי למנוע חדירה של מלח אל קירות המבנה החיצוניים.

שני סוגים של מלט

השימושים של מלט מתחלקים לשני תחומים עיקריים –

  • מלט רביגה – המושג "רביגה" מתייחס להשמה או שפיכה של סלעים או של אבנים גדולות. השימוש במלט זה יהיה למלא את הרווחים בין הלבנים השונות, לקבע אותם, אחרי שהתייבש. נשתמש במלט בין השכבות של הלבנים כדי להדביק אותן זו לזו.
  • מלט הטיח – בניגוד למלט הרביגה, מלט הטיח משמש להסתרת פגמים בבנייה, כיסוי הקירות בשכבת מלט, כדי ליצור מראה אחיד ולהסתיר שקעים או בליטות שנוצרו תוך כדי תהליך הבנייה. המלט מסייע להגן על קירות המבנה, שלא יפגעו מנזקי מזג האוויר.

לא מה שחשבתם

לא כולם יודעים, שלמלט קיימות סגולות נוספות מלבד הדבקה, כיסוי, והסתרת הפגמים. תופתעו לשמוע שהמלט יכול לסייע לשיפור הבידוד התרמי. גם אם בחוץ קר וגשום, או שרבי, המלט יסייע ליצור שכבת בידוד שתשמור על טמפרטורה ממוצעת. בנוסף, המלט מסייע ליצור בידוד אקוסטי, שמבודד רעשים.

איך מייצרים מלט?

כדי להכין מלט איכותי יש להשתמש בחומרי גלם האיכותיים ביותר, ולהקפיד על המינונים הנכונים.

חומרי הגלם מגיעים אלינו מסלעים ענקיים במחצבה. תחילה הם נגרסים לגודל בינוני ועוברים להמשך עיבוד. לאחר מכן, לוקחים דגימת מעבדה של החומרים, כדי לוודא את הרכב המינרלים, ולראות שהוא עומד בקריטריונים המחמירים. לאחר מכן, החומרים נטחנים יחד לאבקה דקה והומוגנית. בשלב הבא החומרים נשלחים לכבשן, שם הטמפרטורה הגבוהה משנה את צורת החומר ותכונותיו. לאחר מכן מתבצעת טחינה נוספת.

אריזה ומשלוח של שקי מלט

על מנת לשמור על תכונות הצמנט הוא נשמר במיכלי אחסון אטומים או בשקי מלט. מיכל האחסון נקרא "סילו". בשלב האריזה משאיות התובלה עומדות מתחתיו והאבקה נשפכת ישירות למשאיות. כאשר מדובר במלט בכמויות קטנות, ניתן לרכוש שקי מלט. כשהמלט מגיע לצרכן, עליו להוסיף לו מים, חול וחצץ.

בטרם רכישת שקי מלט מומלץ להתייעץ עם אנשי המקצוע.